Mark Hodson

Mark Hodson

CMO

Mark has spent his career in marketing, ranging from blue chip companies like British Airways and Vodafone, hyper growth Silicon Valley dotcoms such as PayPal and smaller, entrepreneurial businesses such as notonthehighstreet and ACHICA.  He was born and raised in Hong Kong, but the UK is home now.  He’s a keen windsurfer and skier, neither of which are alas particularly compatible with living in the UK.  He loves cooking and hates writing bios.

Get in touch today to work with StoryTerrace!

Steven Dawson

Steven Dawson

UK Sales Executive

Steven comes from a background in travel sales, but when he learned about Story Terrace, he realised that working for the company could help make a lifelong belief of his become a reality. Having recently had a memoir of his own published, he is adamant that everybody should have their life story written down in a book, and he takes great pride in encouraging others to tell theirs with the help of a professional writer. Alongside his passion for writing, Steven has a keen interest in travel, sport, music, and reading.

Get in touch today to work with StoryTerrace!

Job opening: sales manager NL (in UK)

Are you an ambitious, hungry salesperson with exceptional attention to detail and excellent communication skills? Are you fluent in Dutch and looking to join a fast­ growing startup as a key contributor?

If this is you, read further!

Using technology, Story Terrace has made it affordable for anyone to have a professionally written, compact biography created. We currently have a network of over 300 ghostwriters whom we match with our customers based on location, professional and cultural background, and personality. Products cost between £1,400 and £4,500.

Following strong growth in Europe and in the US, we are now looking for an experienced Sales Manager to become a key part of our continuous growth in the Dutch market.

We are based in the heart of Shoreditch, London and offer a great working atmosphere with a startup vibe.

Tasks will include:

  • Identifying, qualifying and closing inbound opportunities to develop a strong pipeline via phone, email and online chat communication
  • Taking full ownership of our sales channel and achieving quarterly targets
  • Managing sales leads by building strong relationships and giving exceptional advice and service
  • Having full responsibility of ensuring cash collection of the NL sales
  • Upselling upgrades to existing customers
  • Following up on sales leads on a regular basis
  • Educating our customers on our products and offerings
  • Working closely with our NL Managing Editor to offer bespoke packages
  • Reporting sales performance
  • Proactively finding new routes to develop lead pipelines and improve our sales process

Skills:

  • Fluent in Dutch
  • Strong drive to close sales and to grow a startup
  • Ability to sell to people of all ages and backgrounds
  • Patience and empathy when needed but ready to close at all times
  • Excellent communication skills both orally and in writing
  • Strong organisational skills and experience working with CRM systems
  • Ability to be proactive and take initiative
  • Committed and fun :)

Required experience:

  • Bachelor’s degree or equivalent
  • At least two years of sales experience in selling high-value products
  • Experience in cold calling is a plus
  • Experience in working in a startup is a plus

What we offer you:

  • Competitive salary with a rewarding commission structure
  • Ownership of our leads from start to finish
  • Experience in a fast growing startup where your efforts shape the business’s growth and success
  • Opportunities to grow into a management role
  • A fun environment. Yes, you can wear jeans to work!
  • An international environment with offices in London and Los Angeles

Job details:

Start: as soon as possible
Full-time position
Pay will be based on experience and performance

If you believe you have what it takes, please apply by sending your CV and a brief covering letter to [email protected]

biografie-schrijven-5-stappen
biografie-schrijven-5-stappen

Een biografie schrijven in 5 stappen

Het schrijven van een biografie is niet makkelijk. Je hele leven vastleggen, dat kost veel tijd en energie. En waar begin je? Om je te helpen hebben wij een stappenplan opgezet. Een overzichtelijk stappenplan om je stap voor stap te helpen bij het schrijven van jouw biografie. De belangrijkste tip die wij je nu alvast kunnen meegeven is: neem de tijd.

Stap 1: Zoek naar inspiratie

Om te beginnen met het schrijven van je biografie is het handig om eerst inspiratie op te doen. Lees andere biografieën, van bijvoorbeeld bekende Nederlanders. Je zult merken dat je hier veel uit haalt; bepaalde aspecten zullen je opvallen en op ideeën brengen.

Stap 2: Verzamel herinneringen

Wanneer je wat inspiratie hebt opgedaan is het tijd voor de tweede stap. Duik terug in de tijd door fotoboeken, oude videobanden, oude agenda’s en dagboeken te bekijken. Maak aantekeningen van de herinneringen die weer naar boven komen en bepaal wat wel en niet moet terugkomen in jouw biografie. Wees kritisch: die 77ste verjaardag van je oma is wellicht niet het belangrijkste moment van je leven. Vraag je bij elk moment af of dit een bijzonder of waardevol moment is geweest om terug te laten komen in je biografie.

Stap 3: Begin met schrijven

Als de herinneringen zijn opgehaald en je weet welke momenten je wilt terug laten komen in je biografie, is het tijd om je aantekeningen uit te werken tot verhalen. Hierna zal je dus allemaal verschillende, losse verhalen hebben. Dit geeft niet; in stap 5 wordt hier één verhaal van gemaakt.

Stap 4: Bepaal de structuur

Nadat de verhalen geschreven zijn, is het van belang dat je nadenkt over de structuur van je boek. Wil je de verhalen chronologisch of thematisch beschrijven? Wil je je biografie opdelen in tijdsvakken of in onderwerpen zoals bijvoorbeeld jeugd, relaties, werk, vakanties en hobby’s? Wil je foto’s toevoegen of gaat het alleen om tekst? Als je hier een keuze tussen hebt gemaakt, plak je de verhalen in de juiste volgorde achter elkaar.

Stap 5: Maak het één geheel

Als alle verhalen in de goede volgorde staan, begint de laatste en belangrijkste stap. Voeg alle verhalen samen tot één geheel, een kloppend verhaal. Dit is misschien wel het lastigste stuk van het schrijven van je biografie. Leg daarom af en toe je biografie weg, om een tijdje later weer met een neutrale blik te kunnen kijken. Het kan ook helpen om bepaalde stukken door familie of vrienden te laten lezen voor feedback. Zij lezen het voor het eerst, zijn kritisch en kunnen je tips geven over hoe je bepaalde stukken misschien beter kunt schrijven zodat het lekkerder leest.


Vind je het toch lastig om je eigen biografie te schrijven of heb je er geen of weinig tijd voor? Bij Story Terrace beschikken wij over een netwerk van meer dan 100 professionele schrijvers die al vele biografieën voor onze klanten hebben mogen schrijven. Samen zoeken wij de ideale schrijver uit voor het vastleggen van jouw biografie. Klik hier voor meer informatie.

marelle-boersma-storyterrace
marelle-boersma-storyterrace

Over je leven schrijven geeft je meer dan een verhaal – Marelle Boersma

Marelle Boersma is auteur en schrijfcoach/schrijfdocent. Marelle woont een groot deel van het jaar in Portugal. Haar quinta staat in het heuvelachtige achterland van de Algarve, waar toerisme ver te zoeken is en rust met een hoofdletter geschreven wordt. Hier schrijft Marelle haar boeken en organiseert ze schrijfvakanties. Ook kun je een online schrijfcursus bij haar volgen, waarbij ze persoonlijk contact combineert met een online leeromgeving.

Voor Story Terrace heeft Marelle een blog geschreven over het schrijven van je levensverhaal.


Dankbaar en blij
Schrijven geeft inzicht. Je levensverhaal schrijven geeft je nog veel meer. Vanaf het moment dat ik dát heel intens vanbinnen voelde, merkte ik hoe blij ik werd als mensen mocht begeleiden bij het opschrijven van hun levensverhaal. En die hulp is best prettig, want een mensenleven is namelijk een nogal chaotisch geheel. Er gebeurt zo veel in je leven dat het soms lastig is om de losse momenten te zien. Normaal is dat niet erg, je leeft van gebeurtenis naar gebeurtenis. Maar als er ineens iets gebeurt wat gevolgen heeft voor de rest van je leven, is een beetje hulp wel prettig.

Schrijf het van je af
Schrijven kan je helpen om overzicht te krijgen. Het geeft je de mogelijkheid om alles op een rijtje te zetten, zodat je een bepaalde ervaring een plekje kan geven. Als je schrijft gun je jezelf de tijd om alles te verwerken, in plaats van het steeds weer weg te duwen. Dit heet ‘van je afschrijven’ en uit eigen ervaring weet ik dat het mij altijd enorm heeft geholpen.

Dagboek schrijven
Ik ben zelf een dagboekschrijver. Vele tientallen schriftjes staan vol met gedachtes, kronkels en scheldkanonnades. Als ik het teruglas, leek het alsof ik gelijk wilde krijgen van het papier. Maar ik merkte dat er ook associaties boven kwamen van dingen die ik vergeten was. Ik ontdekte paralellen en herhalingen in mijn leven. En zo ontdekte ik mezelf.

Kwetsbaar schrijven
Ik moest er niet aan denken dat iemand mijn schrijfsels zou lezen. Dat was eng. Dat was kwetsbaar. Dat was alleen van mij. Inmiddels ben ik compleet veranderd. Ik schrijf zelfs een autobiografisch boek samen met mijn vader (inmiddels 90 jaar oud!). Het is een bijzonder proces om dit samen met hem te doorlopen. Hij vertelt ineens over gebeurtenissen waar vroeger niet over gepraat werd. Ik zorg voor de rode draad en hij vertrouwt zijn emoties toe aan het papier. En dus aan mij. Misschien wel voor het eerst. Soms aarzelend en soms heel direct. Onze band is er alleen maar sterker door geworden. Ik heb mijn vader opnieuw ontdekt.

Praten of zwijgen
Doordat ik zelf dit levensverhaal heb geschreven heb ik ook nieuwe inzichten gekregen in het schrijfproces. Hierdoor begrijp ik de worstelingen en valkuilen nog beter. Het gaat namelijk niet alleen om het ‘van je af schrijven’, het gaat erom jouw leven weer naar je toe te halen. Om herinneringen opwekken. En over het structureren van die vele kleine stukjes die samen een pakkend verhaal vormen. Eigenlijk help je jezelf hiermee; je vindt jezelf terug.

Help een ander met jouw verhaal
Maar er is meer. Door het schrijven van jouw verhaal krijg je nieuwe inzichten. Inzichten die je kunt delen. Er zijn nu eenmaal veel universele thema’s in het leven, ook al denk je misschien dat jij de enige bent die met dat probleem worstelt. Dus stel dat jij iemand anders met jouw verhaal kunt helpen? Dan verandert het worstelen met het leven ineens in rust en blijdschap. En in die prachtige dankbaarheid dat je een ander mag helpen. Net zoals ik dat diep vanbinnen voel bij het begeleiden van het schrijfproces. Schrijven laat je groeien.


marelle-boersma-storyterrace

Marelle Boersma is de auteur van bestsellers als Vals Alarm (85.000 ex), Ik volg je en Nobody. Haar nieuwste thriller Blind date verschijnt jan 2017. Sinds 2015 woont Marelle een groot deel van het jaar in Portugal waar ze schrijft, en online schrijfcursussen en schrijfvakanties geeft.

Vraag een gratis proefles Levensverhaal schrijven aan via: http://www.marelleboersma.nl/workshop-schrijven/

stap-4-structuur-fotos
stap-4-structuur-fotos

Stap voor stap uw eigen Story Boek – Stap 4

Om duidelijk te maken wat Story Terrace precies doet, hebben wij een stappenplan opgezet waarin het proces van het schrijven van uw levensverhaal wordt uitgelegd. In voorgaande blogs zijn de eerste drie stappen uitgebreid beschreven. U bent inmiddels gekoppeld aan een schrijver, heeft uw verhalen herbeleefd door onze vragenlijst in te vullen en het eerste interview met uw schrijver heeft plaatsgevonden. Deze keer bespreken we stap 4: het bepalen van de structuur en het toevoegen van foto’s.

Stap 4: Bepaal de structuur en voeg foto’s toe

Als het eerste interview heeft plaatsgevonden is het tijd voor de schrijver om te starten met het vastleggen van uw levensverhaal . Het schrijven gaat beginnen, maar niet voordat de schrijver u een voorstel heeft gestuurd over de structuur van uw Story Boek. Daarin stelt de schrijver een inhoudsopgave voor en u kunt met hem of haar bespreken in welke persoonsvorm het verhaal wordt geschreven.

Zodra u tevreden bent met het voorstel begint uw schrijver met het schrijven van uw Story Boek.

In deze fase kan het voorkomen dat uw schrijver nog enkele vragen heeft. Tijdens het schrijven kan blijken dat er toch nog informatie mist of dat er feiten kloppend gemaakt moeten worden. Mocht dit het geval zijn, dan zal uw schrijver contact met u opnemen. Dit gebeurt veelal per e-mail, telefonisch of door middel van een videogesprek; net wat u het meest fijn vindt.

Terwijl de schrijver bezig is met het schrijven van uw Story Boek is het aan u om foto’s te verzamelen die u wilt toevoegen aan uw verhaal. De foto’s geven kleur aan uw boek en dienen ter ondersteuning van het verhaal. Misschien heeft u al in gedachten welke foto’s u wilt toevoegen door het interview dat heeft plaatsgevonden met uw schrijver en de herinneringen die naar boven zijn gekomen. Hoeveel foto’s u kunt toevoegen ligt aan het boek dat u laat maken. Bij een Compact Boek kunt u tot 20 foto’s toevoegen, bij een Compleet Story Boek zijn dit er 30 en bij een Novelle Story Boek kunt u tot 60 foto’s toevoegen. Bij oude foto’s is het van belang dat deze foto’s gedigitaliseerd worden om ze in het boek te kunnen opnemen. Hoe dat precies werkt leggen we uit in deze blog.

Ook de cover van uw Story Boek komt aan bod in deze fase. U bepaalt zelf welke foto op het omslag van uw boek komt. Uiteraard is het van belang dat dit een foto van hoge kwaliteit is.


Benieuwd naar voorgaande stappen? Lees meer:

Verschil biografie en autobiografie
Verschil biografie en autobiografie

Story Terrace legt uit: Wat is het verschil tussen een biografie en autobiografie?

Een biografie wordt vaak verward met een autobiografie. Beide termen komen bekend voor, maar soms is het precieze verschil niet helder. Hieronder leggen wij het graag uit.

Wat is een biografie?
Een biografie is een levensverhaal van iemand in boekvorm. Vaak zijn het de levensverhalen van bekende personen die worden vastgelegd in een boek, omdat zij een bijzonder en lezenswaardig verhaal hebben meegemaakt. Maar ook ‘gewone’ mensen, die niet per se BN’ers zijn, zouden hun levensverhaal moeten laten vastleggen. Story Terrace vindt dat er voor iedereen een biografie geschreven zou moeten worden; iedereen maakt immers bijzondere momenten mee. Ieder persoon haalt levenslessen uit zijn leven die hij zou moeten doorgeven aan toekomstige generaties; kinderen en kleinkinderen.

Bij het schrijven van een biografie nemen deze personen, BN’er of niet, een ghostwriter in dienst. Deze ghostwriter duikt in hun leven om hun levensverhaal op papier te zetten. Bij een biografie wordt altijd gebruik gemaakt van een ghostwriter.

Wat is een autobiografie?
Een autobiografie is het levensverhaal van de schrijver zelf. Dit wordt vaak op latere leeftijd geschreven, zodat het grootste gedeelte van het leven in het boek kan worden opgenomen. Doordat het door de hoofdpersoon zelf geschreven wordt, kunnen gedachten en gevoelens specifiek beschreven worden. Soms wordt nog wel de hulp van een ghostwriter ingeschakeld om er een samenhangend verhaal van te maken, zodat het bijvoorbeeld niet op een dagboek gaat lijken.

Wat is het verschil tussen een biografie en een autobiografie?
Samenvattend kan er dus geconcludeerd worden dat een biografie en autobiografie hetzelfde doel hebben; een boek vol levensverhalen van een persoon. Belangrijke gebeurtenissen en bijzondere momenten uit het leven van de hoofdpersoon worden opgenomen in het boek.

Het verschil heeft betrekking op de schrijver. Bij een biografie wordt het boek door een ghostwriter geschreven; bij een autobiografie wordt het boek door de hoofdpersoon zelf geschreven.


Benieuwd naar de schrijvers van Story Terrace? U vindt het complete overzicht hier.

Lees meer:

Stap 3: Word geïnterviewd
Stap 3: Word geïnterviewd

Stap voor stap uw eigen Story Boek – Stap 3

Om duidelijk te maken wat Story Terrace precies doet, hebben wij een stappenplan opgezet waarin het proces van het schrijven van uw levensverhaal wordt uitgelegd. In voorgaande blogs zijn de eerste en tweede stap uitgebreid beschreven. U bent inmiddels gekoppeld aan een schrijver en u heeft uw verhalen herbeleefd door onze vragenlijst in te vullen.

Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld en teruggestuurd heeft naar onze schrijver, is het tijd voor het eerste persoonlijke gesprek. Stap 3: u wordt geïnterviewd.

Stap 3 – Word geïnterviewd

Het is tijd voor het eerste interview met uw schrijver. Dit kan plaatsvinden bij u thuis of op een locatie naar keuze onder het genot van een goede kop koffie. Uw schrijver heeft de door u ingevulde vragenlijst uitgebreid doorgenomen zodat hij of zij goed is voorbereid op het gesprek en precies weet welke onderwerpen bevraagd kunnen worden. Het eerste interview duurt ongeveer 2,5 à 3 uur.

Onze schrijvers zijn ervaren luisteraars en bedreven in het stellen van de juiste vragen om de verhalen maximaal kleur te geven en samen te brengen. Ze weten wanneer ze moeten luisteren en u uw verhaal moeten laten doen; maar ook wanneer zij moeten doorvragen om dieper op bepaalde gebeurtenissen in te gaan.

De interviewfase is tevens het moment waarop u uw wensen voor uw Story Boek kunt aangeven. Welke verhalen en momenten moeten de rode draad vormen en welke gebeurtenissen wenst u uitgebreid terug te laten komen zijn vragen die de schrijver u stelt. Uiteraard kan de schrijver u hierbij adviseren en helpen.

Het verschilt per boek hoeveel uur aan interviews er wordt afgenomen. Heeft u gekozen voor een Story Boek Compact, dan zal dit interview voldoende zijn. Indien u heeft gekozen voor een Story Boek Compleet wordt u levensverhaal vastgelegd in 4 à 5 uur aan interviews. Wilt u uw hele levensverhaal tot in detail laten vastleggen, dan is een Story Boek Novelle wellicht geschikt voor u en zal onze schrijver zo’n 8 à 10 uur met u in gesprek gaan.

Hierna zal onze schrijver aan de slag gaan met uw levensverhaal. Het aantal uur dat de schrijver bezig is met het vastleggen van uw levensverhaal verschilt per boek en zal tussen de 25 en 100 uur in zijn.

Door Thirza de Jong


Meer weten over onze verschillende boeken en bijbehorende prijzen?
U vindt hier alles over het voor u meest passende Story Boek.

Ook interessant:

Ghostwriter
Ghostwriter

Story Terrace legt uit: Wat is een ghostwriter?

In de Nederlandse taal kan het woord ghostwriter ervoor zorgen dat sommigen, bij het lezen van dit woord, een wenkbrauw optrekken. Een ghostwriter? Wat is dat? Hoewel het woord ontzettend Engels klinkt, staat het inmiddels ook in de Nederlandse Dikke van Dale:

ghost·wri·ter (de; m,v; meervoud: ghostwriters)
1 iemand die redevoeringen, memoires enz. voor een ander schrijft

Een ghostwriter is iemand die, in naam van een ander, stukken tekst schrijft. Dit kunnen columns zijn, maar ook boeken en zelfs speeches. Ghostwriter betekent letterlijk ‘spookschrijver’. Een toepasselijke naam, want vaak is de naam van de echte auteur nergens terug te vinden.

Waarom wordt een ghostwriter ingezet?
Er zijn verschillende redenen voor het inzetten van een ghostwriter. Een bekend voorbeeld is een beroemd persoon die een ghostwriter in dienst heeft. Vaak moeten bekende personen een column schrijven in een tijdschrift of een speech houden voor groot publiek. Door drukke agenda’s hebben zij meestal geen tijd om dit te schrijven of voor te bereiden, of zijn zij voor het schrijven van teksten niet in de wieg gelegd.

Daarom schakelen zij graag de hulp van een ghostwriter in, om vervolgens een piekfijne tekst of speech te laten schrijven. Uiteraard onder vermelding van hun eigen naam; de naam van de echte auteur is nergens te bekennen en ghostwriters worden dan ook betaald voor geheimhouding.

Een ander voorbeeld is iemand die zijn of haar levensverhaal wil (laten) vastleggen, maar niet zo goed weet hoe. Verschillende verhalen dwalen rond in het hoofd en zouden eigenlijk opgeschreven moeten worden. Niet iedereen is taalgevoelig en het opschrijven van (levens)verhalen is niet voor iedereen weggelegd. In dit geval kan er gekozen worden voor een ghostwriter.

De ghostwriters van Story Terrace
De schrijvers waarmee Story Terrace samenwerkt zijn ghostwriters. Zij leggen, in opdracht van de klant, de levensverhalen van de klant vast in een boek. Dit doen zij geheel in naam van de klant; de naam van de auteur staat alleen in het colofon vermeld.

Om een goede ghostwriter te zijn is het van belang om over een groot inlevingsvermogen te beschikken. Ons schrijversnetwerk bestaat inmiddels uit meer dan honderd verschillende ghostwriters. De schrijvers hebben allen een eigen een eigen stijl, achtergrond en passie. Zo beschikt Story Terrace bijvoorbeeld over schrijvers met een psychologische, politieke, juridische en/of creatieve achtergrond.


Benieuwd wat de eerste stap is van het vastleggen van uw levensverhaal? In dit artikel leggen we uit hoe u de ideale schrijver vindt voor het schrijven van uw levensverhaal.

Lees meer:

Door Thirza de Jong

Ontmoet het team #1: Natasja Oosterloo – Managing Editor

In deze serie stellen wij het team van Story Terrace aan u voor. De eer is aan onze Managing Editor, Natasja Oosterloo, om het spits af te bijten. Een interview waarin ik meer te weten kom over Natasja zelf en haar werkzaamheden; maar ook over waarom het zo bijzonder is om je biografie vast te laten leggen en wat het werken bij Story Terrace zo leuk maakt.


Hoi Natasja, stel je even voor; wie ben je, waar kom je vandaan, hoe oud ben je?

Ik ben Natasja Oosterloo. Ik ben 34 jaar oud en woon in Den Haag samen met mijn vriend Gerbrand en onze drie katten; Hobbes, Leo en Gilles. Ik lees en schrijf graag. Daarnaast zijn Gerbrand en ik druk bezig met de voorbereidingen om in de toekomst in een Tiny House te gaan wonen. Ook sport ik graag; ik fiets veel en loop hard.

Wat is je functie bij Story Terrace?

Ik ben Managing Editor. Dat houdt in dat ik de productiebegeleiding van de boeken doe. Vanaf het moment dat de schrijver begint met interviewen en schrijven, tot aan het moment dat het papieren boek gereed is. Al die fasen begeleid ik.

En wat doe je dan precies?

Ik begeleid schrijvers, ik informeer ze hoe ze het beste het proces met klanten door kunnen lopen. Daarnaast doe ik de eindredactie voor de teksten. Ik zorg ervoor dat de kopij en alle foto’s op de juiste manier naar de vormgever gaan. Ik begeleid de opmaak van het boek en stem dat af met de klant en vormgever. Daarna zorg ik dat de biografie geproduceerd wordt.

Je hoort zo veel levensverhalen van verschillende mensen en van elke biografie die geschreven wordt kun je leren.

Waarom ben je bij Story Terrace gaan werken?

Ik werkte hiervoor als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij, Eburon. Daar heb ik bijna vier jaar gewerkt en was ik ook verantwoordelijk voor het produceren en uitgeven van boeken.

Bij Eburon kon ik niet veel verder groeien en ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging waar ik weer veel kon leren. Ik zag de vacature van Story Terrace voorbij komen en heb meteen gesolliciteerd.

Wat me aansprak aan Story Terrace is dat het een jong en innovatief bedrijf is. Een bedrijf wat zich nog erg ontwikkelt en waar ik mee kan werken aan nieuwe initiatieven en ideeën en het stroomlijnen van processen.

Het werken aan boeken met levensverhalen en biografieën vind ik erg gaaf; je bent de hele dag heel persoonlijk bezig met de klanten en dat is iets wat ik heel leuk vind aan mijn werk bij Story Terrace.

Maar ik denk dat het juist nu, in tijden van social media, goed is om je levensverhaal vast te laten leggen om zo te kunnen reflecteren op je leven.

Hoe ziet een standaard werkdag van jou er uit?

De dag begint met het checken van mijn mail. Belangrijke updates met betrekking tot de projecten pik ik er dan als eerste uit. Daarna ga ik verder met de lopende projecten. Vaak moet ik op een dag proeven van opgemaakte boeken checken. Of een tekst redigeren. Dat zijn grote klussen dus die doe ik het liefst meteen in de ochtend; dan ben ik nog lekker fris.

Na de lunch check ik weer mijn mail om te kijken of er nog dingen binnen zijn gekomen die ik meteen moet oppakken. Zo niet, dan ga ik verder met een groot project of doe ik allerlei kleine ad-hoc dingen die ook moeten gebeuren.

Aan het eind van de dag check ik weer mijn mailbox om zo veel mogelijk mail weg te werken en rond ik de dag af.

Wat maakt het werken bij Story Terrace zo leuk?

De afwisseling tussen de verschillende taken en projecten en het contact met schrijvers en klanten. Dat persoonlijke aspect trekt me erg aan; je hoort zo veel levensverhalen van verschillende mensen en van elke biografie die geschreven wordt kun je leren.

Ook de samenwerking met mijn collega’s is erg prettig. We werken allemaal hard om het bedrijf te laten groeien. Daarnaast vind ik het interessant dat Story Terrace een internationaal bedrijf is. Hoewel ik projecttechnisch meer gefocust ben op de Nederlandse markt en voornamelijk met ‘Nederland’ bezig ben is het wel fijn dat er in de UK een groter team zit dat zaken uit kan proberen, waarvan we ook in Nederland profiteren.

Dat is zo waardevol en dat gun ik eigenlijk iedereen.

Wat voor soorten verhalen hebben klanten van Story Terrace zoal?

De biografieën waar ik nu mee bezig ben zijn echt levensverhalen. Dus dat zijn verhalen van geboorte tot aan nu.

Belangrijke elementen daarin zijn vaak grote reizen of verhuizingen die mensen hebben meegemaakt. Verhuizingen naar het buitenland in de jaren ‘60/’70 maakten toen natuurlijk heel veel indruk – nu is dat allemaal veel makkelijker geworden. Andere belangrijke thema’s die vaak voorkomen zijn geboorte, ziekte en het overlijden van geliefden.

Ook hebben veel mensen herinneringen aan de oorlog en zij willen graag hun levensverhaal laten vastleggen voor de volgende generaties.

En de meeste mensen zeggen; geniet vooral van het leven! Maak je niet te druk om de dingen die vandaag spelen, want als je terugkijkt dan zie je dat die dingen allemaal kleine, onbelangrijke zaken zijn geweest en dat het leven echt draait om wie je lief hebt en hoe je daar mee om gaat.

Onze schrijvers weten waar ze naar moeten vragen en hoe ze door kunnen vragen; zo kun je zelf leren van je eigen leven.

Laatste vraag om mee af te sluiten. Waarom is het van belang dat verhalen en herinneringen moeten worden vastgelegd volgens jou? Waarom zouden mensen hun biografie op moeten laten schrijven?

Je hebt natuurlijk het standaard argument dat het mooi is voor de volgende generatie, en dat is natuurlijk ook zo. Maar ik denk dat het juist nu, in tijden van social media en alles wat zo ‘vluchtig’ is, goed is om je biografie en levensverhalen vast te laten leggen om zo te kunnen reflecteren op je leven.

Kijk, wij zijn eigenlijk al gewend om heel veel van ons leven online te zetten, of in ieder geval met mensen te delen. Maar wij zijn het niet gewend om te reflecteren op grote stukken van ons leven. En ik denk dat het voor iedereen, ook zeker voor jongere mensen van 40-50 jaar bijvoorbeeld, goed is om stil te staan en je te laten interviewen door een professional. Daardoor kun je veel beter terugkijken op belangrijke momenten en keuzes in je leven.

Het is heel bijzonder dat er iemand naar jou toe komt, twee uur de tijd neemt voor jou en vervolgens de vragen stelt die precies bij jou passen. Dat is zo waardevol en dat gun ik eigenlijk iedereen. Het is heel bijzonder en waardevol om op zo’n manier je (levens)verhaal op te kunnen laten tekenen. Onze schrijvers weten waar ze naar moeten vragen en hoe ze door kunnen vragen; zo kun je zelf leren van je eigen leven.


En met deze mooie worden sluit Natasja het gesprek af.

Wil je meer weten over Natasja’s avonturen wat betreft haar Tiny House project? Ze schrijft erover op haar website: blog.storyterrace.com/nl

Door Thirza de Jong

Foto door Esther van Nes

Herbeleven van uw verhalen
Herbeleven van uw verhalen

Stap voor stap uw eigen Story Boek – Stap 2

Door Thirza de Jong

Om duidelijk te maken wat Story Terrace precies doet, hebben wij een stappenplan opgezet waarin het proces van het schrijven van uw levensverhaal wordt uitgelegd. Vorige week is dieper ingegaan op de eerste stap van het proces: het vinden van uw ideale schrijver. Daarbij wordt gelet op een goede match qua persoonlijkheid en achtergrond.

Nadat u gekoppeld bent aan uw ideale schrijver en er een wederzijdse klik is, is het tijd voor de voorbereidingen van het vastleggen van uw levensverhaal. Deze week stap 2: het herbeleven van uw verhalen.

Stap 2: herbeleef uw verhalen

Om u te helpen met het ophalen van herinneringen en het herbeleven van verhalen is er een uitgebreide vragenlijst opgesteld welke u op uw gemak kunt invullen. U kunt hier zo veel tijd voor nemen als u zelf wilt.

Deze vragenlijst bevat vragen over uw jeugd, (eventuele) studententijd, werk, vrije tijd, reizen, familie/relaties en toekomst. Het is niet nodig om op iedere vraag een antwoord te geven; u pikt de vragen eruit die u aanspreken en op u van toepassing zijn. Daarnaast is dit hét moment om anekdotes op te schrijven. Elke opmerkelijke, grappige, typerende of betekenisvolle anekdote draagt bij aan het tot leven brengen van uw verhaal. Relevante details, zoals met wie u op dat moment was en hoe de omgeving eruitzag, geven kleur aan het verhaal.

Het kan voorkomen dat u zich niet alles meer precies kunt herinneren, of dat het u moeite heeft met het herbeleven van bepaalde momenten. U kunt dan uw familie en vrienden inschakelen om u te helpen; zij herinneren zich wellicht andere gebeurtenissen of details dan uzelf.

De vragen zijn bedoeld om u te inspireren en helpen bij het herbeleven van uw verhalen en herinneringen. Het is bedoeld om voor uzelf en de schrijver helder te krijgen welke onderwerpen in het boek aan bod moeten komen.

Enkele voorbeelden van vragen zijn:

  • Waar bent u opgegroeid? Beschrijf de omgeving waarin u opgroeide.
  • Uit wat voor een gezin komt u? Wat voor een opvoeding heeft u gehad? Hoe was uw relatie met uw ouders en broers/zussen?
  • Hoe is uw carrière verlopen? Wat was uw eerste baan? En belangrijke vervolgbanen? Waarin heeft u zich ontwikkeld? Hoe was uw relatie met uw baas en collega’s? Wie hebben de meeste invloed op uw carrière gehad?
  • Waar houdt u zich naast uw dagelijkse bezigheden/werk mee bezig? Wat doet u om tot rust te komen? Wat zijn uw interesses, hobby’s, sport? Heeft u andere verantwoordelijkheden behalve werk/gezin?
  • Vertel over de reizen die de meeste indruk op u maakten. Naar welke landen, steden, enzovoort? Per auto, bus, te voet? Ging u voor de natuur, rust, cultuur, avontuur? Wat vergeet u nooit meer?

Wanneer de vragenlijst is ingevuld, wordt deze zorgvuldig doorgenomen door uw schrijver. Dit is zijn of haar voorbereiding op stap 3, de fase waarin het eerste interview plaats zal vinden.

Stap voor stap uw eigen Story Boek – Stap 1

Door Thirza de Jong

Iedereen heeft wel iets meegemaakt in zijn of haar leven wat maar in het hoofd blijft rondhangen. Dit kunnen mooie gebeurtenissen, succesvolle momenten, en dierbare herinneringen zijn, maar ook nare periodes zijn hier een voorbeeld van. Deze verhalen zijn voor Story Terrace dé reden geweest om te doen wat wij doen: het vastleggen van levensverhalen in samenwerking met een professionele schrijver. Uw verhaal, onze schrijvers. Samen zetten wij belangrijke momenten uit uw leven op papier en bundelen dit tot uw levensboek om dit voor altijd vast te leggen, of om eindelijk een plek te kunnen geven.

Om duidelijk te maken wat Story Terrace nu precies doet, hebben wij een stappenplan opgezet waarin het proces van het schrijven van uw levensverhaal wordt uitgelegd. Vandaag stap 1: het vinden van de ideale schrijver.

Stap 1: vind de ideale schrijver

Het begint bij telefonisch contact met één van onze medewerkers. Zij nemen uitgebreid de tijd om u beter te leren kennen. Dit zijn persoonlijke gesprekken waarin u uw eigen criteria, wensen en ideeën kunt aangeven.

“Wie bent u?”, “Wat is uw verhaal?”, “Wat is uw achtergrond?” en “Wat vindt u belangrijke aspecten voor uw levensboek?” zijn vragen die gesteld worden om achter uw persoonlijkheid te komen. Bent u introvert of juist extrovert? Heeft u een zakelijke achtergrond of heeft u bijvoorbeeld veel gereisd, dit zijn dingen die wij meenemen in onze zoektocht naar een geschikte schrijver. Maar ook wordt er gekeken naar of u bijvoorbeeld in een dorpje in Limburg woont, of juist in de Randstad.

Hierna zoeken we een schrijver uit ons uitgebreide schrijversnetwerk. Ons netwerk bestaat uit meer dan 100 verschillende schrijvers met allemaal een eigen stijl, achtergrond en passie. Zo beschikt Story Terrace bijvoorbeeld over schrijvers met een psychologische, politieke, juridische en/of creatieve achtergrond.

Nadat wij een goede match hebben gevonden, neemt de schrijver contact met u op voor een eerste kennismakingsgesprek. Wanneer er een wederzijdse klik is worden de voorbereidingen voor uw levensboek in gang gezet. Het is hierna tijd voor stap 2.

Meer weten over ons uitgebreide schrijversnetwerk?
Informatie over onze schrijvers vindt u hier.

De 5+1 schrijftips van schrijfcoach Maria Genova

Geef je biografie eens een kans. Begin met het optekenen van je belangrijkste ervaringen, je passie, je familiegeschiedenis en/of je succesverhaal. Stop en kijk eens terug naar je eigen leven. Vertel JOUW verhaal openhartig en schrijf het vervolgens op. Maria Genova geeft 5+1 schrijftips voor beginnende schrijvers. De tips en duidelijke voorbeelden die voortkomen uit de diverse manuscripten die Maria zelf heeft gelezen, helpen je op weg met het schrijven.

“Durf te schrijven”

1. Belangrijke informatie niet vermelden is een veel gemaakte fout. Kort willen schrijven is lovenswaardig, want zo weet je zeker dat het verhaal niet langdradig wordt, maar je kunt niet veronderstellen dat de lezer weet wat jij weet. Als je in een gezin met een manisch-depressieve broer bent opgegroeid, dan is het voor jou vanzelfsprekend wat dat precies inhoudt, maar grote kans dat de lezer dat totaal niet weet. Een zin zoals ‘Hij zat in een manische periode en het slechte nieuws kwam niet binnen’ kan dus niet zonder toelichting.

2. Je kunt niet de lezer verrassen met een oplossing van een probleem. Elke oplossing moet logisch en verklaarbaar zijn. Iemand ontdekt bijvoorbeeld dat haar zuster afgeperst wordt en dat ze daarachter is gekomen. Prima, maar om zo’n verhaal geloofwaardig te maken, moet je echt de lezer vertellen hoe ze daarachter is gekomen. Knap detectivewerk, maar we willen bewijzen zien.

3. Verras de lezer niet met nieuwe informatie midden in het boek, waardoor hij zich afvraagt ‘waarom wist ik dat nog niet, waarom heeft de schrijver dat al die tijd verzwegen?’ Ik heb het uiteraard niet over een thriller waarbij je bepaalde informatie tot het einde moet bewaren, maar als een psychologe opeens begint over de relatie van de vrouw met een stalker en we zijn al op pagina honderd van het boek, dan denk je als lezer: ‘Huh, ik wist niet dat ze met een stalker heeft samengewoond, gek dat ik dat nu pas lees.’ In een ander manuscript blijkt iemand opeens grote schulden te hebben. Dat heeft verder geen gevolgen, maar voor de lezer is het gek, want hoe komt ie aan die schulden? Een andere schrijver vertelt zowat tegen het einde van het boek dat haar relatie met de man met wie ze gaat trouwen al een paar keer uit is geweest. Dan denkt de lezer: ‘O ja? Daar wist ik niets van. Wat was de reden dat jullie verschillende keren uit elkaar zijn geweest en waarom meld je dat nu pas?’ Spannende wendingen in het verhaal bereik je niet door belangrijke informatie te verzwijgen, maar door een goede opbouw.

4. Roep geen vragen op, die je niet vrij snel beantwoordt. Alleen de hoofdvraag in je boek moet je pas aan het einde beantwoorden om het spannend te houden, bij alle andere vragen geldt: niet te lang het antwoord uitstellen. Als je op pagina vijf een vraag stelt en je beantwoordt die vraag pas op pagina honderd, dan is de kans groot dat de lezer de link niet meer legt. Een voorbeeld uit een manuscript: ‘Hij reed me met zijn auto aan, trok me naar binnen en smeekte me om terug te komen.’ Dan denkt de lezer: ‘Was je niet gewond? Probeerde je weg te rennen?’ De vragen die je zelf oproept als schrijver, kun je niet onbeantwoord laten. Het antwoord op die vragen kun je ook niet te lang uitstellen ‘om het spannend te maken’. Het is sowieso niet sterk om dit op zo’n manier te vertellen. Maak er een mooie scène van, laat zien hoe de koplampen van de auto op je schijnen, hoe bang je bent, hoe je probeert weg te rennen, hoe hij je klem rijdt, wat hij tegen je zegt, hoe hij kijkt, hoe je reageert en uiteraard ook hoe het afloopt. Zo’n spannend moment leent zich uitstekend voor een filmische scène, waarbij ook de vragen van de lezer worden beantwoord.

5. Gebruik niet alle tijden door elkaar. Als je voor tegenwoordige tijd kiest, blijf in de tegenwoordige tijd schrijven. Als je voor verleden tijd kiest, spring dan niet over op tegenwoordige tijd, omdat het veel actiever klinkt. Bij een flashback kun je van tijd veranderen, maar niet zomaar midden in een scène. Dat moet op een logisch moment gebeuren.
Je kunt gerust een biografisch verhaal in tegenwoordige tijd vertellen, ook al is het allemaal achter de rug. Tegenwoordige tijd klinkt actiever en de lezer voelt zich meer betrokken, want alles gebeurt in het hier en nu. Als je twijfelt welke tijd je voor je boek moet kiezen, herschrijf pagina 1 in beide tijden en kijk wat beter klinkt.

+1. Een van de meest gemaakte fouten die ik tegenkom in boeken is een te lange aanloop. Heel vaak zit ik lange beschrijvingen te lezen en vraag me af: wanneer gaat er eindelijk iets gebeuren, iets dat spannend is? Beginnende schrijvers zitten uitgebreid hun personages en soms ook de hele familie te beschrijven nog voordat er iets gebeurd is. Dan denk ik: wat kan het me schelen hoe Truus of Piet eruit zien, ik ken ze niet eens, ik heb totaal geen band met ze. Als ik daar iets van zeg, zijn er altijd schrijvers die zeggen: wacht maar tot pagina 40, dan gaat Truus echt iets spannends meemaken. Vast wel, maar net als de meeste lezers heb ik geen zin om al die flauwekul te lezen voordat ik bij pagina veertig kom. Ik heb het zelfs een paar keer meegemaakt dat er pas op pagina honderd echt iets spannends gebeurde. Tegen die tijd hebben vrijwel alle lezers het boek aan de kant gegooid.

Te lange aanloop kan trouwens van alles zijn. Er zijn bijvoorbeeld schrijvers die zo gek zijn op een bepaalde plek dat ze veronderstellen dat de lezer daar ook bijzonder in geïnteresseerd is. Zo was er een keer een vrouw die van die kleurrijke markten in afgelegen oorden beschreef. ‘Goed voor een beetje sfeer’, heeft ze vast gedacht. Maar ik hoef echt geen pagina’s lang over marktkraampjes met mango’s, lychees en ander exotisch fruit te lezen om te begrijpen waar ze is. Ik wil simpelweg weten of er iets spannends op deze locatie gaat gebeuren. Vaak is dat niet eens het geval, maar gaan we verder met een andere locatie, die uiteraard ook heel uitgebreid wordt beschreven ‘want de sfeer is belangrijk’. Als je alles schrapt en de drie mooiste zinnen bewaart, is dat vrijwel altijd voldoende om de lezer in de juiste sfeer te brengen. Je kunt trouwens ook prima iets over de omgeving kwijt tijdens een actie of een interessante dialoog. Niemand zit op lange lappen beschrijvingen te wachten. Vroeger werd het vaak gedaan, maar het leven is veel sneller geworden en de moderne lezer heeft daar meestal geen geduld voor. Dan gaat hij stukken overslaan op zoek naar passages waarin eindelijk iets gebeurt.

Story Terrace zoekt Blogger

Story Terrace is opgericht in 2014 en heeft vestigingen in Nederland, Groot-Brittannië en de VS. Wij maken biografieën: we helpen onze klanten om samen met een professionele schrijver persoonlijke verhalen vast te leggen in een compact boek, om te delen met vrienden en familie. In Nederland beschikken wij inmiddels over een netwerk van meer dan honderd schrijvers en bedienen we zo’n vijftig klanten per jaar, een aantal dat snel groeit.

Voor onze Amsterdamse vestiging zijn wij op zoek naar een Blogger (stage/freelance klus)

De functie

Als Blogger ben je verantwoordelijk voor de creatie van de Nederlandse stukken en lever je een belangrijke bijdrage aan de verdere online marketing en social media van ons internationale bedrijf:

● Je maakt wekelijks een blog over biografieën, schrijven en/of boeken
● Je praat met (andere) schrijvers van Story Terrace
● Je interviewt om interessante verhalen op te stellen van klanten/schrijvers
● Je post verhalen en campagnes/discussies op facebook en twitter
● Je creëert (samen met marketing manager Londen) de maandelijkse nieuwsbrief
● Je denkt samen met team Amsterdam na over creatieve/ nieuwe campagnes en evenementen
● Je wordt ondersteund bij het schrijven door business en redactie collega’s.
● Je rapporteert aan onze Marketing Manager in Londen en werkt samen met twee sales- en business development collega’s, managing editor in Nederland en acht collega’s in Londen en de VS.

Profiel kandidaat

● Je hebt ervaring als schrijver/journalist/blogger
● Je bent enthousiast over onze missie: het op grote schaal optekenen van levensverhalen; ieder zijn of haar eigen biograaf
● Je bent zorgvuldig, en hebt goede communicatieve vaardigheden
● Je beschikt over een foutloze beheersing van de Nederlandse taal en bent goed in Engels
● Je bent in staat om bovengenoemde taken geheel zelfstandig uit te voeren
● Je bent flexibel en breed inzetbaar
● Je bent bij voorkeur 2 à 3 dagen per week beschikbaar
● Start uiterlijk 1 oktober

Wat bieden wij?

Een inhouse (stage)plek bij een jong en snel groeiend bedrijf waar je veel ontwikkelingsmogelijkheden hebt en deel uitmaakt van een enthousiast team. In Amsterdam houden wij kantoor aan Amsteldijk 194-2.

Reageren
Stuur voor 28 september 2016 een e-mail met je cv en/of motivatie aan Mevr. Ozec, infonl@

Een biografie schrijven – vijf tips van Maria Genova

“Laat uw verhalen niet verloren gaan”

Het vastleggen van levensverhalen wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan. Ook jongeren zijn meer geïnteresseerd in het (laten) schrijven van een biografie. Jouw gedachten van vandaag zijn uniek. Ze zullen morgen door nieuwe ervaringen en veranderende prioriteiten niet meer hetzelfde zijn. Hoe mooi zou het zijn om over vijf of tien jaar jouw huidige blik op heden en verleden na te lezen?

Het schrijven van een biografie is echter niet makkelijk. We hebben daarom Maria Genova benaderd om tips met ons te delen voor het succesvol schrijven van jouw verhaal. Maria is journalist en schrijfster. Ze is schrijfster van onder andere ‘Als afscheid pijn doet’, ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ en ‘Het Duivelskind’. Verder geeft Maria lezingen en doet ze manuscriptredactie. Lees meer over Maria Genova op: www.mariagenova.nl

Neem vanavond nog een uurtje de tijd en zet een eerste anekdote op papier. Zodra de kop er af is, komen andere verhalen bijna vanzelf boven drijven. Gebruik hierbij de  tips voor beginnende schrijvers. Dit zijn enkele van de fouten die Maria Genova geregeld tegenkomt in de manuscripten die ze redigeert:

  1. Van de hak op de tak springen, zonder de scènes goed uit te werken. Een voorbeeld: in alinea 1 wordt een kind gepest, in twee vertelt de schrijver in een paar zinnen over het overlijden van oma, in drie gaat het over een manisch depressieve moeder en al die scènes worden niet goed uitgewerkt, waardoor ze geen zeggingskracht hebben.
  2. Gebrek aan voorbeelden, aan ‘show, don’t tell’. Als je zegt ‘Al snel leerde ik mijn moeder behagen’ en je geeft geen enkel voorbeeld hoe, dan kun je net zo goed die zin schrappen. De lezer kan niet in je hoofd kijken om te weten wat je precies bedoelt. Of ‘Ze stuurde briefjes met beschuldigingen.’ Dan denk ik: wat voor beschuldigingen? Laat op z’n minst de inhoud van één zo’n briefje zien. Of: ‘Mijn ouders stonden mijn geluk in de weg’. Hoe dan? Laat dat zien in een aangrijpende scène, alleen benoemen is niet voldoende.
  3. Heftige scènes samenvatten, terwijl je die nooit moet samenvatten. ‘Toen we op het punt kwamen om samen een huis te kopen, werd ik angstig en heb ik de relatie beëindigd.’ Zo’n heftige scene leent zich uitstekend voor een dialoog. Laat zien met wat voor woorden je de relatie beëindigt, laat zien hoe beduusd en niets begrijpend je partner je aankijkt, hoe hij reageert, of er met deuren wordt gesmeten of niet. Hoe moet de lezer zich inleven als alles als een droog verslag wordt opgeschreven?
  4. Gebruik geen data. Voor de lezer is het in de meeste gevallen totaal niet belangrijk of iets op 2 of op 11 augustus heeft plaatsgevonden. Vermijd ook tijdstippen zoals om 11 uur of om 5 uur. Als de exacte tijd niet belangrijk is voor het verhaal, is het voldoende om te vermelden dat iets ’s ochtends of ’s middags gebeurt. Als dat verder niets toevoegt, hoef je niet eens te vermelden wanneer het precies gebeurt, een logische volgorde van de gebeurtenissen roept bij de lezer geen enkele vraag over tijdstippen op.
  5. Dialogen navertellen is echt heel saai. Een voorbeeld: ‘Ik belde hem vanaf mijn werk en vroeg hem wat er aan de hand was. Hij antwoordde dat hij druk met zijn zaak was en omkwam in het werk. Ik benadrukte dat ik hem langer kende dan vandaag en dat ik echt merkte dat er wat aan de hand was.’ Dit navertellen is echt een gemiste kans. Je ziet hoe een van de personages iets probeert te verzwijgen en hoe de andere de waarheid wil horen. Dat leent zich voor een bijzonder spannende dialoog. Veel beginnende schrijvers zijn om de een of andere reden geneigd om dialogen na te vertellen. Maar dan hoort de lezer niet hoe de personages praten, welke woorden ze gebruiken en of ze boos zijn. Daarnaast kan de lezer niet zien hoe ze kijken en wat voor gebaren ze maken. Als je beeldend wilt schrijven, kun je niet anders dan dialogen gebruiken.

Het verhaal van Teni Stepanosian – “EINDELIJK VRIJ”

Teni Stepanosian is een succesvolle fulltime blogger die haar levensverhaal in een autobiografie, “EINDELIJK VRIJ”, heeft vastgelegd. Toen Teni vier jaar oud was is haar moeder samen met haar en haar broer gevlucht naar Nederland. Na een periode van asielzoekerscentra, uitgeprocedeerd zijn en bij mensen thuis wonen kregen ze een eigen plek in Nederland. Vanaf dat moment begon de extreme onzekerheid over haar gewicht. Haar hele leven begon in het teken te staan van het ‘te dik zijn’ waardoor ze alleen nog maar kon denken aan een leuk leven als ze eenmaal slank zou zijn. Gevangen in haar lichaam en gevangen in deze manier van denken brengt ze je dichtbij haar gedachtes en gevoelens. Met stukken uit haar dagboeken en kwetsbare situaties zoals de zoektocht naar aandacht en liefde van jongens, relaties, studiekeuzes en nog veel meer.

Als Story Terrace hebben we Teni gevraagd om haar ervaringen met het vastleggen van haar levensverhaal te delen met ons. Lees Teni’s ervaringen en opmerkingen:

“Er hangt geen naar gevoel meer rondom bepaalde gebeurtenissen uit het verleden in mijn hoofd, het is allemaal letterlijk afgesloten door het boek. Ik denk dat ik hierdoor ook zo’n kalmte heb kunnen vinden in mijn huidige leven.”


1. Wat is de reden geweest om je eigen levensverhaal vast te leggen?

Omdat ik op mijn blog wel eens persoonlijke verhalen schreef merkte ik dat deze heel goed werden ontvangen. Die posts werden verreweg het beste gelezen. Ik schreef steeds vaker persoonlijke verhalen en leerprocessen zonder enige schaamte en daaruit is het idee ontstaan om bij de basis te beginnen en hier een boek van te maken. Er was namelijk ook zoveel dat ik kwijt wilde maar mijn blog niet als de juiste plek voelde. Zo is het gekomen dat ik heb besloten een boek te schrijven.

2. Heeft het invloed gehad op de mensen om je heen die deel uitmaken van jouw levensverhaal. Hoe hebben zij op jou biografie gereageerd?
Gelukkig ben ik tegenwoordig omringd met allemaal lieve mensen die me enorm steunen, bij deze mensen heb ik ook hun namen genoemd in het boek. Ze hebben het stuk voor stuk goed ontvangen. Over anderen uit het verleden waar ik een negatieve ervaring mee heb gehad heb ik hun namen weggelaten en heb ik geprobeerd zoveel mogelijk vanuit mijn gevoel te schrijven. Er zijn natuurlijk altijd twee kanten in een verhaal en ik wilde niet mijn kant als feit over laten komen. Van deze mensen heb ik geen idee of ze het hebben gelezen of niet.

3. Wat zijn de belangrijkste ups en down in jouw leven geweest die je hebben gemaakt tot wie je nu bent?
Dat zijn een aantal kenmerkende momenten geweest, als eerste het vluchten vanuit Iran naar Nederland. Het te dik voelen en mooi gevonden willen worden in mijn tienerjaren en later periode waar ik veel kritiek kreeg op mijn blog omtrent mijn manier van eten, schrijven, eruit zien etc. Ik kampte toen ook met flink wat eetbuien.

De belangrijkste ups in mijn leven zijn toch wel van de afgelopen paar jaar, dat ik afstudeerde, fulltime kon gaan bloggen, mocht reizen voor mijn blog. Maar de allerbelangrijkste ‘up’ is niet materialistisch, het is het comfortabele gevoel en de rust die ik heb gevonden in mijzelf, in dit lichaam, hoeveel gewicht het ook met zich meedraagt. Dat is onbeschrijfelijk, ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn vel en met mijn leven.

4. Welke drie woorden beschrijven jouw leven het best en waarom?
Mijn leven beschreven in mijn boek: Zoekend, onzeker en onrustig
Mijn huidige leven: Vrij, onbedwongen en intens (positief)

5. In hoeverre heeft het vastleggen van je levensverhaal je kijk op je eigen leven veranderd?
Het helpt natuurlijk dat ik een blog heb waarin mijn levensverhaal op dit moment al tussen de regels door wordt vastgelegd. Daarnaast heb ik altijd al in dagboeken geschreven en kon ik terugblikken op hoe ik in bepaalde periodes dacht en wat ik meemaakte. Maar nu, met een ‘echt boek’ voelt het alsof ik de hele periode vanaf het naar Nederland komen tot vlak voordat ik fulltime ging bloggen onder de loep heb genomen, verwerkt heb en heb afgesloten.

teni

http://fitbeauty.nl/eindelijk-vrij-boek-teni-fitbeauty/

Waarom u vandaag nog uw biografie moet (laten) schrijven

Kunt u zich de verhalen van uw grootouders nog herinneren? Heeft u er wel eens over nagedacht uw eigen verhalen vast te leggen omdat het zo zonde zou zijn als ze verloren gaan?

Hoe klein en persoonlijk de verhalen ook zijn, voor u, uw familie en vrienden bevatten ze bergen informatie en nostalgisch leesplezier. Verhalen over uw jeugd, werk, grote reizen, de liefde. Heugelijke gebeurtenissen, periodes van afzien, onverwachte wendingen, maar bovenal mooie anekdotes.

Er zijn vier hoofdredenen om het (laten) opschrijven van uw autobiografie niet langer voor u uit te schuiven:
1. Uw gedachten vandaag zijn uniek. Ze zullen morgen door nieuwe ervaringen en veranderende prioriteiten niet meer dezelfde zijn. Hoe mooi zou het zijn om over vijf of tien jaar uw huidige blik op heden en verleden na te lezen?
2. Het verleden is een rugzakje dat u met u meedraagt. Een rugzakje waaruit u inspiratie put, maar dat ook wel eens zwaar kan wegen. Als u herinneringen opschrijft, valt er een last van u af, waardoor u uw vizier scherper op de toekomst kunt richten.
3. Stap in de tijdmachine en droom weg. Door over uw herinneringen te schrijven, zullen hele verhalen terugkomen en flarden zich tot een geheel vormen.
4. Wat is de waarde van verhalen zonder ze te delen? Schrijf niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw naasten. De beste manier om uw partner, (toekomstige) kinderen en kleinkinderen mee te nemen in uw herinneringen is door te beginnen met schrijven.

Neem vanavond nog een uurtje de tijd en zet een eerste anekdote op papier. Zodra de kop er af is, komen andere verhalen bijna vanzelf boven drijven.

____________________
Door Anne Brugts

Start je eigen crowdfunding campagne met StoryStarter

Op zoek naar een uniek groepscadeau? Creëer met StoryStarter een blijvend aandenken aan jullie gedeelde verleden. StoryStarter is een service waarbij samen een crowdfunding campagne opgezet kan worden om verhalen en foto’s van diverse mensen te bundelen. Iedereen kan zijn eigen inbreng bepalen. Perfect als verjaardags-, jubileum- en/of pensioneringscadeau. Een Story Boek produceren is al mogelijk vanaf €300,-. Hoe werkt het?

GA VAN START

circle 11. WORD EEN STORYSTARTER

Kies een Story Boek-pakket en ga meteen aan de slag met de campagne voor de door jou gekozen StoryTeller. Nodig vrienden en familie uit om een financiële bijdrage te doen en persoonlijke verhalen en foto’s aan te leveren.

circle 22. VOLG DE VOORTGANG

De campagnepagina is een privé-pagina waar vrienden en familie hun verhalen over de StoryTeller kunnen posten, foto’s kunnen uploaden en een donatie kunnen doen voor dit unieke cadeau.

circle 33. ONTVANG EEN WELKOMSTBOEK

Zodra jullie financiële doel gehaald is sturen wij een Welkomstboek vol met persoonlijke verhalen en foto’s aan de StoryTeller.

circle 44. WIJ VINDEN DE PERFECTE SCHRIJVER

Wij koppelen de StoryTeller aan de perfecte ghostwriter, die hem of haar interviewt en de verhalen professioneel opschrijft. Een uniek cadeau!

circle 5 5. WIJ MAKEN DE BIOGRAFIE

Een paar weken later ontvangt de StoryTeller zijn/haar eigen biografie, een hardcover boek, thuis in de post. En jij bent nu officieel een StoryStarter! Tada!

 

Hoe schrijf ik mijn biografie?

Schrijven is niet makkelijk en vooral het schrijven van je eigen biografie kan een uitdaging zijn. Een biografie is meer dan de about-pagina op een website. Hoe begin ik? Wat moet er wel in en wat niet? Is mijn verhaal wel interessant genoeg? Al deze vragen duiken automatisch op in je gedachte; je twijfelt. Wees niet bang, schrijf het op! Met deze vijf tips van Story Terrace kan je aan de slag met het schrijven van je unieke levensverhaal.

Verzamel herinneringen
Haal zo veel mogelijk herinneringen op. De herinneringen fungeren als bouwstenen voor het verhaal. Bij het ophalen van herinneringen kun je hulpmiddelen gebruiken. Foto’s, video-opnames, kleding van vroeger of je favoriete speelgoed van vroeger. Veel van zulke voorwerpen zullen al snel een herinnering oproepen, waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. Naast het bekijken van voorwerpen zijn locaties van je verleden opzoeken en gesprekken met familieleden voeren ook goede methodes.

Maak een verhaal, geen opsomming
Maak een schema waarin je de volgorde van de herinneringen bepaalt. Zorg ervoor dat het geen opsomming wordt, maar een verhaal. Bepaal hoe het verhaal gaat verlopen: chronologisch of niet? Jij bent de regisseur.

Wees trots op je verhaal
Probeer verdriet en pijn niet als leidende thema’s te nemen. Moeilijke tijden horen uiteraard ook thuis in jouw levensverhaal, zorg er echter voor dat je geen medelijden creëert. Vertel ook de negatieve ervaringen als een leerzame levenservaring.

Bepaal je stijl
Denk na over hoe je het verhaal wilt vertellen. Wil je een afstand creëren tot de lezer of wil je de lezer laten voelen hoe jij je hebt gevoeld? Zorg ervoor dat je jezelf niet loskoppelt van je eigen verhaal – dit leidt tot gevoelloze beschrijvingen van de gebeurtenissen.

Denk aan een specifieke situatie, neem een stapje terug en kijk naar jezelf. Probeer te zien en te voelen wat je toen ook voelde. En schrijf meteen alles op.

Maak het verhaal af
Voeg beeldmateriaal toe. Foto’s, documenten of brieven van vroeger versterken het verhaal voor de lezer. Beeldmateriaal brengt het verhaal echt tot leven.

Bron:http://www.schrijvenonline.org/schrijftips/5-schrijftips-voor-autobiografisch-schrijven

VANAD Group

Wat een mooi initiatief van de #VANAD group om werkgevers te stimuleren, veteranen die pure gepassioneerde professionals zijn, deel te laten uitmaken van hun bedrijf.

Uit de samenwerking van VANAD group en #StoryTerrace zijn van de veteranen die werkzaam zijn bij de VANAD group, de mooie verhalen, ervaringen tijdens hun missies en uitleg over hoe zij de opgedane kennis en expertise dagelijks inzetten binnen de organisatie, gebundeld in een uniek Story Book.

Lees hier alle verhalen 

Het perfecte huwelijkscadeau

Bent u op zoek naar het perfecte huwelijkscadeau voor een aankomend bruidspaar? Of voor uw ouders die binnenkort hun huwelijksjubileum vieren? Verras uw dierbaren met een boek over hun liefde.

Huwelijkscadeau

StoryStarter maakt het mogelijk om een het verhaal over de eerste ontmoeting, de opbloeiende liefde, de aanzet tot een huwelijk, of juist over een mooi en lang leven samen, op een unieke wijze vast te leggen in een hardcoverboek.

Daarnaast biedt StoryStarter de kans aan vrienden en familie om hun eigen anekdotes over het koppelen persoonlijke foto’s in te sturen. Alle bijdrages samen worden door StoryStarter omgetoverd tot een prachtig boek dat op de dag van het feest gegeven kan worden aan het gelukkige koppel.

Ook is het mogelijk het bruidspaar of de jubilerende gehuwden te laten interviewen door een professionele schrijver, om op die manier het boek aan te vullen met eigen herinneringen en het boek heel persoonlijk te maken. U  kunt al een StoryStarter-boek maken vanaf €400.

Ervaring met Story Terrace

Hannie en Toon Borrenbergs hebben voor hun 50-jarig huwelijk een duo-boek cadeau
gekregen van hun kinderen.

Borrenbergs_StoryTerrace_Wij schrijven uw biografie.

“We wisten dat onze ouders het een prachtig cadeau zouden vinden om een biografie te laten maken.  Wat is dan mooier dan een geschenk voor hun 50-jarig huwelijk? Het resultaat heeft onze verwachtingen overtroffen. Een bijzonder boek voor ons, onze kinderen en alle generaties die volgen. Kim Borrenbergs

Het was altijd al een grote wens van mij om ons levensverhaal op papier te zetten. Dankzij onze schrijver is die wens in vervulling gegaan. Samen hebben wij hele mooie gesprekken gevoerd, met als resultaat een prachtig verhaal, met een lach en een traan. Een geweldig cadeau voor ons 50-jarig huwelijk. Hannie Borrenbergs.

Lees contactformulier.

 ————–

Lisette Wouters – ST schrijver aan het woord

Lisette Wouters – ST schrijver aan het woord

Al onze schrijvers hebben een ding gemeen: ze zijn in staat om mensen karakteristiek te portretteren. Maar wat onderscheidt hen? En wie is de juiste schrijver voor uw verhaal? Daarom zijn nu de schrijvers aan het woord. Dit keer: Lisette Wouters.

Wat voor soort schrijver ben jij?

Een schrijver van persoonlijke verhalen. Sinds ik in 2013 ben begonnen met freelancen ben ik nog aan het uitpluizen wat ik nou eigenlijk het leukst vind en wat het beste bij mij past, maar één factor komt altijd terug: met aandacht naar iemands verhaal luisteren en dat zo mooi en helder mogelijk op papier zetten. Ik vind het interessant om te horen hoe mensen in het leven staan, wat ze hebben meegemaakt, waarom ze bepaalde keuzes maken en hoe ze met situaties omgaan. Dat kan voor een landelijk vrouwenblad zijn maar ook voor een regionale krant. En als het een extra lang verhaal is, zoals voor Story Terrace, is dat natuurlijk extra leuk.

Wanneer begon je met schrijven en hoe ontstond dat? 

Als kind schreef ik veel, maar dat ebde op de middelbare school snel weg. Toen ik daarna Pabo ging doen, begon ik verhalen te schrijven voor in mijn lessen. Ik was al aan het afstuderen toen ik me realiseerde wat ik eigenlijk echt wilde doen: schrijven. Ik heb nog anderhalf jaar voor de klas gestaan voordat ik in 2010 aan mijn HBO opleiding journalistiek begon. Sindsdien ben ik alleen nog maar met schrijven bezig.

Je eerste artikelen voor Nederlandse media schreef je vanuit Thailand. Ben je reislustig? 

Ja, ik heb deze winter weer drie maanden door Azië gereisd. Maar ik ben niet altijd op reis, zoals de digitale nomaden waar ik wel eens over schrijf. Zij hebben alles in Nederland opgezegd en reizen met hun laptop van land naar land. Ik vind het mooi om te zien dat dat kan, maar het zou niets voor mij zijn. Ik vind mijn leven in Nederland veel te leuk om altijd weg te zijn, dus meestal ben ik gewoon thuis in Nijmegen.

Je gaat ‘de regio in’ om verhalen vast te leggen voor de Gelderlander. Wat voor soort verhalen teken je op? 

Dat kan echt van alles zijn, van een basisschooldirecteur die na 25 jaar stopt tot tachtigplussers die vertellen over hun ervaringen in de regio tijdens de tweede wereldoorlog. Ik neem een kijkje op een democratische school of interview een man die een etentje organiseert voor vluchtelingen. Ik vind het mooi als mensen mij gepassioneerd kunnen vertellen over iets waar ze mee bezig zijn of wat ze meegemaakt hebben.

Naast krantenartikelen schrijf je ook veel voor tijdschriften. Wat zijn favoriete onderwerpen als je voor tijdschriften schrijft? 

Het liefst interview ik mensen die het net even anders doen. Een moeder die met haar man en twee kinderen een reizend bestaan leidt, bijvoorbeeld. Haar kinderen zijn in Thailand en Myanmar geboren. Of een vrouw die in een huisje van 20 vierkante meter woont met weinig spullen, omdat ze beleving belangrijker vindt dan bezit. Ik vind het mooi als een artikel lezers aan het denken kan zetten. Verhalen waarvan je denkt: ohja, zo kan het ook.

Je schrijft graag over ‘hoe mensen hun leven inrichten’ Wat versta je daaronder? En wat maakt dat interessant?

De onderwerpen die ik hiervoor noemde zijn daar een goed voorbeeld van. Veel mensen zijn snel geneigd te denken dat iets onmogelijk is, of ze staan er niet bij stil dat het ook anders kan. Je bezit minimaliseren, thuisonderwijs geven, wonen in een yurt, verre reizen maken met jonge kinderen, alleen op reis gaan of je vaste baan inruilen voor een reizend bestaan. Ik vind het interessant om mensen te spreken die dat soort dingen wél doen. Waarom doen ze dat, hoe pakken ze dat aan en hoe pakt dat uit? Dat vind ik inspirerend.

Onlangs voltooide je de eerste biografie voor Story Terrace. Hoe is dat bevallen? 

Ik vond het heel mooi om zo intensief met één verhaal bezig te zijn. Vijf keer ben ik bij Ron op bezoek geweest en heeft hij me de hele middag verteld over zijn leven. De ene keer ging het vooral over zijn jeugd of hoe hij zijn vrouw ontmoet heeft, de andere keer lag de nadruk op de opbouw van zijn bedrijf of de gevolgen van de financiële crisis. Ik vond het bijzonder om op die manier langzaam zijn levensverhaal te horen. Vervolgens vind ik het heerlijk om op papier de puzzelstukjes in elkaar te leggen: Wat is de rode draad? Hoe bouw ik het verhaal op? Hoe breng ik dat ene onderdeel goed onder woorden? Dat vind ik leuk.

Voor welke klant schreef je en waar ging het verhaal over? 

Ik schreef de biografie voor Ron Quadvlieg, een ondernemer die de afgelopen jaren ups en downs heeft meegemaakt. Van deurwaarders die ieder moment voor de deur konden staan tot flessen champagne van duizenden euro’s die over de vloer rolden. Toch was het niet alleen een ondernemersverhaal, zoals we in het begin allebei hadden verwacht. Het is juist een heel persoonlijk verhaal geworden over zijn jeugd en ontwikkeling, de ontmoeting met zijn vrouw en de dood van zijn vader. Dat groeide langzaam zo terwijl we aan het praten waren, heel mooi om te zien.

Hoe was het contact met de klant?

Het is bijzonder om hetLisette_Wouters2 levensverhaal te horen van iemand die je niet kent. Tijdens de interviews komen heftige en bijzondere momenten aan bod en heb je het vaak over gedachtes en gevoelens. Het contact wordt dus al snel persoonlijk. Aan de andere kant is het heel eenzijdig want we hebben het alleen over zijn leven. Na een interview van drie uur gingen we vaak een hapje eten, dan konden we het ook over andere dingen hebben. Zo leer je elkaar snel kennen, maar aan de andere kant hebben we elkaar pas vijf keer gezien. Gek is dat.

Wiens levensverhaal zou je nog eens op
willen tekenen? 

De mensen die ik het meest interessant vind om te interviewen, ken ik van te voren niet. Dus dat is een lastige. Misschien dat van mezelf, als ik tachtig ben?

 

Over ons: Story Terrace helpt klanten om samen met een professionele schrijver persoonlijke verhalen vast te leggen in prachtige boeken. Onze schrijvers hebben diverse achtergronden en interesses, maar delen één passie: het weergeven van personen aan de hand van beeldende anekdotes en levendige verhalen.

Voor meer informatie over het laten opschrijven van verhalen, stuur een e-mail naar info@ of neem contact op via ons contactformulier.

Het Parool

Ben je geen schrijver, maar heb je wel een dusdanig interessant leven dat het lezers verdient? Story Terrace maakt van levensverhalen volwaardige biografieën.

Je hoeft geen Nelson Mandela, Zlatan Ibrahimovic of Barack Obama te zijn om je eigen biografie te schrijven. Met hulp van Story Terrace kan iedereen zijn verhalen en herinneringen bundelen in een boek. Zo ook Marleen Beekmans (61). In december 2014 krijgt ze voor haar zestigste verjaardag, die ze op 19 februari 2015 zal vieren, van vrienden en familie de mogelijkheid om met hulp van Story Terrace haar eigen levensverhaal te schrijven. “Ik vond het hartstikke leuk, maar ook wel spannend.” Ze mag zelf beslissen hoe het boek eruit gaat zien. De enige restricties die ze krijgt zijn dat het boek vijftig pagina’s mag tellen, en dat het een paar verhalen uit haar jeugd moet bevatten: “Mijn zoon en dochter vonden het leuk om meer over mijn kinderjaren te weten te komen.”

Ultieme-ik-roman_StoryTerrace_Wij schrijven uw biografie.Rutger Bruining (37), oprichter van Story Terrace, begint het bedrijf met dezelfde reden. “Ik heb heel lang spijt gehad dat ik de verhalen van mijn grootouders, die al lange tijd zijn overleden, niet heb laten vastleggen.” Hij merkte dat meer mensen in zijn omgeving de verhalen van hun ouders en grootouders wilden leren kennen. “Verhalen vertellen en iets nalaten is denk ik ook iets heel natuurlijks van de mens.” Hij legt een netwerk aan van schrijvers, vindt een vormgever en neemt redacteuren in dienst. In november 2014 is Story Terrace in Nederland een feit, in juni 2015 breidt het uit naar Engeland en het groeit uit tot het grootste biografiebedrijf van de wereld. “Je ziet wel dat anderen het ook doen. Mensen schrijven hun eigen levensverhaal, of ghostwriters doen het voor ze. Maar wij hebben in Nederland alleen al 94 schrijvers, waardoor er altijd iemand is die perfect bij de klant past. En we maken de boeken niet zelf maar laten het doen door een professionele vormgever en drukker.”

Stem van de klant

Beekmans is een van de eerste klanten die een Story Boek laat maken. Ze wordt gekoppeld aan een schrijver en ontvangt vragenlijsten met vragen als: ‘Wie zijn de vijf belangrijkste personen in je leven?’ en ‘Hoe heb je je levenspartner ontmoet?’ “Die vragen zijn bedoeld om de klant aan het denken te zetten en de schrijver een handje te helpen tijdens het interview. Zo weten mensen vaak beter waar ze het over willen hebben tijdens dat interview,” zegt Bruining.

Aan de hand van achtergrond, interesses en eventuele speciale wensen van de klant, selecteert Story Terrace uit haar database twee schrijvers die zij bij de klant vindt passen. Deze kiest er vervolgens een uit. Als iemand bijvoorbeeld ondernemer is, zoekt het bedrijf er iemand bij die veel over ondernemerschap schrijft. Maar de match wordt niet alleen gemaakt aan de hand van professionele kwaliteiten. Bruining: “Een Story Boek is heel persoonlijk, dus ook de karaktereigenschappen van klant en schrijver moeten bij elkaar passen. Bij Marleen zochten we samen met haar dochter iemand uit met wie we dachten dat ze een klik zouden hebben.”

“Mijn schrijver was een jonge journaliste, met wie ik het goed kon vinden,” zegt Beekmans. De twee hebben vanaf het begin mailcontact: alles wat Beekmans op papier zet, stuurt ze op naar haar schrijver. Na een maand spreken ze bij Beekmans thuis af voor een interview. Tijdens het interview en het schrijfproces krijgen klant en schrijver veel vrijheid, maar er zijn volgens Bruining drie regels waar de schrijver zich aan dient te houden. Ten eerste moet het boek een mooie openingsanekdote bevatten. “Ik wilde beginnen met een verhaal over mijn vader, en daarna een stuk over mijn moeder. Voor mij was dat logisch: bij hen is het immers allemaal begonnen,” zegt Beekmans.

“Ten tweede is het van belang dat de schrijver alle keerpunten in iemands leven goed terug laat komen in het boek,” zegt Bruining. “Ik weet niet of je bij mij echt van keerpunten kunt spreken,” zegt Beekmans. Volgens haar voltrokken belangrijke gebeurtenissen in haar leven zich meer door de tijd heen. “Maar, iedereen maakt in zijn leven keuzes, die heel bepalend kunnen zijn. Vaak merk je pas lang daarna het effect ervan. Ik merkte dat ik het daarom makkelijker vond om over lang geleden te schrijven, zoals mijn schooltijd, dan over recente ontwikkelingen.”

Het is tenslotte van belang dat de schrijver de stem van de klant vindt. “Dus als iemand het leest moet diegene denken: Ja, ik hoor nu echt tante Jannie praten!” zegt Bruining. Of dat altijd lukt?

Volgens hem wel: “Het begint al met de match. Als die goed is, zit het met de toon vaak ook goed. En schrijvers nemen waar het kan verhalen letterlijk over van de klant.” Ooit ging het wel een keer mis. Bruining kreeg een klant die zijn Story Boek in het Servisch wilde laten maken. Hij huurde een Servische schrijver in, maar toen er onenigheid ontstond tussen klant en schrijver, kon hij niet nagaan waar het fout was gegaan. “Dat was een vergissing, en dat doen we dus ook nooit meer. De boeken maken we alleen in het Nederlands en Engels.”

Tijdgeest

Met de toon van het boek zat het bij Beekmans meteen goed. Lastig vond ze het schrappen. “Ik kan me voorstellen dat anderen zoiets hebben van: ‘ik weet niet wat ik zou moeten schrijven’, maar daar had ik geen last van.” Ze schrijft zo veel dat ze al snel meer anekdotes en verhalen bij elkaar heeft dan er ruimte voor is. “Gelukkig hielp de schrijver me om structuur aan te brengen en te schrappen en schaven aan mijn tekst.” Dat ze al zoveel op papier heeft staan, maakt het er voor de schrijver makkelijker op. “Maar elke klant is anders. De een schrijft enthousiast mee, de ander laat het volledig aan ons over,” zegt Bruining.

Het mooie aan haar Story Boek vindt Beekmans de tijdsgeest die het beschrijft. “Ik vertelde mijn schrijver over het Vondelpark, omdat ik daar als klein meisje altijd doorheen fietste. Ze zei: ‘daar werd toen zeker nog niet zoveel geblowd en gedronken als nu?’ Maar ik zei: ‘nee, meisje, het is helemaal andersom! Het is nu veel braver dan vroeger.’ Toen had ik door hoe bijzonder het was, dat ik een soort geschiedenisboekje aan het schrijven was.” Beekmans schrijft niet alleen over haar eigen jeugd, maar ook over die van haar ouders. Zo vertelt ze over haar moeder, die als meisje tijdens de crisis in de jaren dertig van school werd gehaald om haar vader te helpen met zijn bedrijfje. “Dat moest erin omdat het een grote uitwerking heeft gehad op mij en mijn broers en zussen. Onze ouders vonden opleiding, zekerheid en werk heel belangrijk.”

“Door de persoonlijke verhalen kan het maken van een Story Boek soms best emotioneel zijn voor de klant,” zegt Bruining. Omdat Beekmans naar eigen zeggen altijd best wel op het verleden is gericht, viel dat voor haar wel mee. “Ik heb wel veel van mezelf blootgegeven, maar alleen datgene wat ik wilde vertellen. Daardoor vond ik het niet eng ofzo.”

De cover van het boek werd een tekening van een foto, genomen op haar eerste verjaardag. Als titel koos ze Marleen.60. Ze schreef het nawoord en haar kinderen het voorwoord. Haar dochter, Eefje Sedee Beekmans (34), vond het heel bijzonder om haar moeders verhalen terug te lezen. “De meeste kende ik al, maar omdat het zo verhalend is opgeschreven, kom je toch nieuwe dingen tegen. Het was voor ons vooral een geslaagd cadeau vanwege het grote enthousiasme waarmee we haar bezig hebben gezien.” In het nawoord schreef Beekmans dat er wellicht, als het haar gegeven is, met haar tachtigste verjaardag een Marleen.80 exemplaar zal komen.

Tekst Floor Meijs, Illustratie Isabel Seliger, het Parool. 

Over ons: Story Terrace helpt klanten om samen met een professionele schrijver persoonlijke verhalen vast te leggen in prachtige boeken. Onze schrijvers hebben diverse achtergronden en interesses, maar delen één passie: het weergeven van personen aan de hand van beeldende anekdotes en levendige verhalen.

Voor meer informatie over het laten opschrijven van verhalen, stuur een e-mail naar info@ of neem contact op via ons contactformulier.

Ga van start met je eigen StoryStarter groepscadeau!

Ga van Start met je eigen StoryStarter groepscadeau!

Wil jij altijd al iemand die speciaal voor jou is de kans geven om zijn/ haar levensverhaal te laten vastleggen in een eigen biografie? StoryStarter gaat je helpen!

Met het online crowdfundingplatform MyStoryStarter hoofdpagina. Onder het kopje Login kan je zowel met e-mail als met Facebook, Twitter of Google een account aanmaken. Wanneer je een account hebt aangemaakt kom je direct op je eigen crowdfundpagina.

Stap 2: Start je campagne

In de rechterbovenhoek klik je op de “Create Your Campaign” button. Vervolgens word je doorverwezen naar een overzichtspagina waar gegevens verzameld worden, zoals: voor wie is het boek, wat voor een soort boekenpakket wordt het en komt het boek door middel van crowdfunding tot stand of wordt het zelf gefinancierd. Hier kan ook worden beslist om de campagne privé te houden, wat betekent dat alleen mensen die je uitnodigt toegang hebben tot de campagne, of dat je hem publiekelijk maakt.

Het is belangrijk om rekening te houden met de deadlines die je zelf stelt. Per boekproject zijn er verschillende deadlines. Als je een boek wilt bestellen waarbij je zelf de verhalen en foto’s aanlevert, reken er dan op dat je de deadline drie weken daarvoor stelt. Maar indien je graag een compleet StoryBook op tijd af wilt hebben, inclusief interviews door één van onze schrijvers, die er een prachtig verhaal van maakt, dan zal je ten minste drie maanden van te voren de deadline moeten stellen.

Stap 3: Nodig mensen uit die aan het verhaal willen bijdragen

Vervolgens is het aan jou de taak om vrienden en familie uit te nodigen die een extra (financieel) steentje willen bijdragen door bijvoorbeeld verhalen, foto’s en geld voor het boek aan te leveren. Verstuur je privéuitnodigingen via Facebook en mail de mensen die jou (jullie) kunnen helpen, zodat zij weten van jou (of van jullie) StoryBook gift. Als jouw campagne publiekelijk is en je wil het met zoveel mogelijk mensen delen, dan kan je een speciale link direct naar al je contacten sturen via mail of social media.

StoryStarter_StoryTerrace_Wij schrijven uw biografie.

Stap 4: Een vraag voor hulp

Plaats een ‘vraag-voor-hulp’ op jouw StoryStarter hoofdpagina om iedereen enthousiast te maken om verhalen, herinneringen en foto’s te delen.

Stap 5: Inspireer tot een extra bijdrage

Betrek mensen die bijdragen aan het StoryBook bij het proces door hun extra waardering te geven door middel van speciale vermeldingen in het boek.

Over ons: Story Terrace helpt klanten om samen met een professionele schrijver persoonlijke verhalen vast te leggen in prachtige boeken. Onze schrijvers hebben diverse achtergronden en interesses, maar delen één passie: het weergeven van personen aan de hand van beeldende anekdotes en levendige verhalen.

Voor meer informatie over het laten opschrijven van verhalen, stuur een e-mail naar info@ of neem contact op via ons contactformulier.